Havsamarbejdet: Borgmesteren giver jer svar

Der var ikke tid til spørgsmål fra de 100 fremmødte, til Havsamarbejdets første temamøde. Derfor har vi samlet spørgsmålene ind og forelagt dem for borgmester Michael Stegger Jensen, formanden for Havsamarbejdet i Østjylland.

Skrevet af Sofie Jensen Märcher

Hvorfor sprang I siden med spørgsmål over til præsentationen?

”Tiden skred for os. Der var også mulighed for spørgsmål til både Kasper og mig undervejs. Og meningen med mødet er at komme ud på standene og få noget information samtidig er der også masser af tid der til at gå rundt og få stillet de spørgsmål, man har.

Derfor håber jeg, at folk fik et fælles vidensniveau at stå på, som så efterfølgende kan give nogle spørgsmål og nogle input og så videre.”

Hvad gør i konkret for havmiljøet? Både i kommunen og i havsamarbejdet.

”Nu har vi lige vedtaget et budget her i Syddjurs Kommune, hvor der bliver afsat ekstra penge til netop klimasikring.

Vi har også afsat en million til natur. Herunder Kolindsund og forbedring af vores havmiljø. Og de her 1 million, stiger næste år til 1,3, penge, der skal bruges på projekter.

I havsamarbejdet har vi ikke penge til projekter på samme måde. Det er Torbens løn og så nogle arrangementer, noget formidling.

Hvor det med projekterne, det er mere op til hver enkelt kommune, i samarbejde med eksterne partnere.

Jeg tror egentlig, at der er en god chance for, at der er nogle lokale virksomheder, foreninger osv.

der kan se en idé, hvor de kan samarbejde med os som kommune, der kan være med til at få skabt noget handling.

Så er der også politisk handling i forhold til den stemme, vi har inde på Christiansborg.

Hvor man jo kan se, i forhold til da vi startede for halvandet år siden, og hvordan det ser ud nu, at der er kommet virkelig meget mere fokus på det. Og det er jo ikke på grund af os. Men det er heller ikke på trods af os. Og det er jo også som en del af det stykke arbejde, vi laver, at der er kommet så meget fokus på det. Og også med Mejlflak, der ligger mellem Samsø og Helgenæs der står til at blive stramt beskyttet. Det er jo et resultat af, at vi syv kommuner har peget på det.

Og det er jo noget konkret handling, som måske ikke er så nemt at se, men det er på vej igennem den politiske proces. Så det er jeg meget tilfreds med.”

Hvordan kan borgerne hjælpe?

”Det er primært via foreninger. Der har bl.a. været et arrangement i Kalø Vig, hvor Nationalparken stod for det, og man kunne møde op og gøre noget. Det kunne måske være, at man skulle gøre noget mere af det. Og få annonceret med det, så folk kan se, at der er mulighed for at komme ud og hjælpe.

Måske man skal have en repræsentant for borgerne i det blå råd. Det kunne faktisk være meget spændende.”

Hvad er kommunens opgave? Er det ikke statskassen og ikke kommunekassen der bør bruge penge på havmiljøet?

Ja, det spørger jeg også mig selv om mange gange.

En af grundene til, at vi gør så meget, som vi gør, er også en frustration over, at der ikke sker noget nogen steder.

100 borgere, organisationer og vikrsomheder tog del i Havsamarbejde Østjyllabds første temamøde på Kattegatcenteret. Foto: Sofie Jensen Märcher.

De problemer, der er i havet, skildres jo i flere forskellige faktorer. Tre rigtig store. Som er fiskeri, særligt med bundtrawl, hvor min personlige håndholdning er, at det skal stoppes.

Og så er der jo udledningen af næringsstoffer, som primært er fra landbruget, og så er der spildevand.

Min pointe med det her er, at det er virkelig vigtigt, at man gør alt hvad man kan selv som kommune, inden man begynder at pege fingre ad andre. Og der er jeg virkelig glad for, at vi også har vist vejen selv.

Og når man så har gjort det, så er det også nemmere at sige, at vi er i gang.

Det er vigtigt at vi får et fælles vidensniveau, hvor alle fordommene og synsninger kommer væk, og vi dermed bliver klar over at det er det her, og det her, og det her, der er årsagerne.”

Flere af borgerne oplevede at der ikke var tilstrækkelig mulighed for at engagere sig i meningsfyldt dialog på standene, grundet mangel på tid? Kan man give mere tid på standene?

”Det har vi også snakket om. Der var flere henne at sige netop det til mig. Så det ved, at der skal være mere tid til ved de næste to møder.

Så det er jeg helt enig i.”

Borgmesteren opfordrer alle der har andre spørgsmål, til at skrive ham en mail på micsj@syddjurs.dk  eller ringe eller sende en SMS til 23728678. Samtidig nævner han at borgerne gerne må invitere ham til diverse arrangementer der kan have noget med havet eller andet vigtigt lokalt og gøre, og deres holdning i byrådet er at de kommer. Fem, ti eller alle 27, de kommer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *